Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ


ΘΩΜΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο θάνατος του Κώστα Ταμπάνη- Διηγήματα

Γράφει Ο Φαίδων Θεοφίλου

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ .

Πρόκειται για 15 διηγήματα –κεντήματα από πλευράς λογοτεχνικής γραφής, και γροθιές στο στομάχι από πλευράς θεματικής, του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα και γιατρού ,

Θωμά Στεργιόπουλου.

Τα διηγήματα αυτά έχουν θαυμάσια τεχνική δομή και ξεδιπλώνουν την αφήγησή τους, όπως το νερό κυλάει στο ποτάμι.

Τα θέματά τους παρμένα μέσα από τη ζωή του αδελφού Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού από τα σκληρά χρόνια του περίκλειστου και φοβικού κομμουνισμού του Εμβέρ Χότζα μέχρι τις μέρες μας, χωρίς να λείπουν και κάποιες αναφορές στους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου.

Το βιβλίο, δεν πολιτικολογεί ούτε παίρνει θέση στις πολιτικές εξελίξεις. Κάνει κάτι σοφότερο: Σε κάθε διήγημα υπάρχει και μια πραγματική ιστορία ενός ή περισσότερων προσώπων. Μέσα από τις ιστορίες αυτές λοιπόν, προκύπτουν ή αναδύονται οι διαψεύσεις των ονείρων ενός κόσμου, προκύπτει η δίψα των ανθρώπων για την ελευθερία, για τη χαρά της ζωής, που δεν βρίσκουν δικαίωση, αφού το «κόμμα» αλλιώς αντιλαμβάνεται και επιβάλλει τη χαρά της ζωής και την ελευθερία…..

Τα διηγήματα αυτά έχουν το προνόμιο να είναι ισότιμα στη λογοτεχνική τους αξία (πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλα βιβλία) και σχεδόν να εξαντλούν θεματικά τον ανθρώπινο ορίζοντα του χώρου όπου εξελίσσεται η αφήγησή τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μη σταθώ στο συγκλονιστικό του εκείνο διήγημα, όπου ένας Έλληνας κομμουνιστής, μαγεμένος από την πολιτική «θρησκεία» του κομμουνισμού, εγκαταλείπει στην Ελλάδα γυναίκα και παιδιά, (τα θυσιάζει στην πραγματικότητα για χάρη της πολιτικής ιδεολογίας του) και πηγαίνει στην Αλβανία για να συναντήσει τον κομμουνιστικό Παράδεισο…

Στην ώριμη αυτή λογοτεχνική δημιουργία του Θωμά Στεργιόπουλου, αναδύεται ένας κόσμος άγνωστος για μας, όσο και οικείος. Στοιχεία από την καθημερινότητα του Ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου και την ακόρεστη δίψα του για επικοινωνία με την Ελλάδα, με φόντο τον αδυσώπητο ολοκληρωτισμό του καθεστώτος και τη μιζέρια της Αλβανικής κοινωνίας που σφύζει από ενέργεια χωρίς να βρίσκει διέξοδο. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου βρίσκεται ο αναγνώστης συχνότατα απέναντι σε στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, έτσι όπως αυτά γεννιούνται στη ζωή, και εξυψώνουν ή κατακρημνίζουν τον άνθρωπο.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο, που τιμά και εμπλουτίζει τη λογοτεχνία μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και βιβλιογραφική πηγή της εποχής του αλλά και κάθε εποχής όπου ο άνθρωπος ισοπεδώνεται από ολοκληρωτισμούς και επαναδιεκδικεί τις προαιώνιες αξίες του.

Η γλώσσα του Στεργιόπουλου κουβαλά ένα άρωμα από τη γλώσσα του δημοτικού τραγουδιού και μοιάζει με ένα διαχρονικό εργόχειρο, όπου η αμεσότητα της επικοινωνίας και η ακρίβεια της θεματικής στόχευσης δικαιώνονται απόλυτα.

Έτσι ο Θωμάς Στεργιόπουλος ανήκει δικαιωματικά στην ομάδα των συγγραφέων που δημιούργησαν την Ηπειρώτικη λογοτεχνική παράδοση, που συνεχίζει και σήμερα να ανθίζει και να καρποφορεί.


ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Θωμάς Στεργιόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Γράβα των Αγίων Σαράντα το 1951. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο των Τιράνων και από το 1991 διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα ως παθολόγος ιατρός. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία και λαογραφικά δοκίμια, ενώ έχει μεταφράσει έργα Αλβανών και Ελλήνων συγγραφέων στα ελληνικά και στα αλβανικά αντίστοιχα. Στην Ελλάδα εκδόθηκαν τα βιβλία του: "Καρδάμυλα ένα κατάρτι της Ελλάδας"-πεζογραφήματα 1995. "Η άγνωστη Ρωμιοσύνη"-λαογραφικά δοκίμια 1997. "Άνθρωποι στα σύνορα"- Διηγήματα 2004 "Κάποιοι τραγουδούν δίπλα μας"- Ανθολογία αλβανικής δημοτικής ποίησης 2007 Από το 2007, είναι υπεύθυνος της σειράς "Οι Ηπειρώτες"των εκδόσεων Ροές, στην οποία έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει δέκα βιβλία Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών συγγραφέων.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Best Xrumer service - we publish your custom post up to 100K forums worldwide price starting only form $29
Get great web traffic using best xrumer blast today. We are able post your marketing message up to 100K forums around the web, get thousands of backlinks and amazing web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
xrumer