Ο πραγματικός συντάκτης όμως είναι μάλλον ο αρθρογράφος Sylvain Timsit (2002 και πως ο ίδιος ο Τσόμσκυ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη σύνταξη του κειμένου.
Παρ' όλα αυτά, το κείμενο με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον: Γι αυτούς που διαφωνούν επειδή θα τους δώσει την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τη σκέψη τους και να αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρήματα. Για τους συμφωνούντες, να διευρύνουν όσα ήδη γνωρίζουν και για τους μη γνωρίζοντες για να υποψιαστούν...
Την ενημέρωσή μας για τον πραγματικό συντάκτη του κειμένου, την χρωστάμε στην Κατερίνα Κεραστά και την ευχαριστούμε
1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και... ασήμαντων πληροφοριών.
Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί - πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία..... μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ' ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος. Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος.
9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους. Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.
13 σχόλια:
Σέβομαι τον Νόαμ Τσόμσκι ως γλωσσολόγο και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα διανοούμενο που ασκεί κριτική στην υπερδύναμη μέσα από την καρδιά της δηλ. μέσα από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Νομίζω όμως ότι ο πολιτικός του λόγος είναι παρωχημένος θυμίζει την ελληνική αριστερά της δεκαετίας του 70 αλλά και τη σημερινή (αριστερίστικες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ,κλπ). Πολιτικός λόγος απλοϊκός, στερεοτυπικός,που βλέπει παντού συνωμοσίες ,δεν διαβάζει τις αντιφάσεις του συστήματος ,υποβαθμίζει τη σημασία των δημοκρατικών κατακτήσεων που σήμερα δοκιμάζονται, άρα υποβαθμίζει τον εαυτό του σε ένα γραφικό γκρινιάρη -διαφωνούντα .
Προτιμώ να διαβάζω Τοντόροφ,Τσουκαλά,Ανδρουλάκη,Βούλγαρη,Έκο,Χομπσμπαουμ παρά
τα ρηχά και κάπως ξύλινα κείμενα του Τσόμσκι.
Κωνσταντίνε μου απόλυτα σεβαστή η άποψή σου και πράγματι με εξαίρεση τον Ανδρουλάκη (κατά τη γνώμη μου) είναι πολύ αξιόλογοι διανοητές αυτοί που ανέφερες.
Για τον Τσόμσκυ, θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς τον παρωχημένο (οχυρωμένο θα έλεγα) λόγο του. Όμως: Ο Τσόμσκυ λειτουργεί στην Αμερική , όπου αποθεώνονται τα Media παρ' όλη την ακραία χυδαιότητά τους, ως μια συνείδηση της κοινωνίας. Ο "παρωχημενος" όπως είπες λόγος του αντανακλά και την αμερικάνικη κοινωνία, αφού οι Αμερικανοι πολίτες είναι από Α-πολίτικοι έως ανώριμοι πολιτικά. Συνεπώς ο λόγος του Τσόμσκυ αντανακλά αυτή τη κοινωνία και έτσι παραμένει δραστικός. Ο λόγος του δεν είναι λόγος ενός διανοούμενου που φιλοδοξεί να κάνει ένα σημαντικό έργο , πέρα από την ειδικότητά του, αλλά ο λόγος ενός διακεκριμένου πολίτη που θέλει να ξυπνήσει τους συμπατριώτες του από τον πολιτικό λήθαργο... Στην προκείμενη ανάρτηση που αφορά στην χειραγώγηση των πολιτών από τα Media, δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι διαφορετικό από τίς στρατηγικές που καταγράφει ο Τσόμσκυ. Αν κάποιος διαφωνεί, ότι δηλαδή τα Media δεν έχουν αυτες τις στρατηγικες χειραγώγησης, θα τον άκουγα με ενδιαφέρον.
Συμφωνω και με τους δυο φιλους μου και διανοητες του διαδικτυου Φαιδωνα και Ντινο,και κυριως συμφωνω με το επιπεδο του διαλογου αλλα και το επιπεδο των γνωσεων δυο αγαπητων φιλων,που πρεπει να τους χαιρομαστε που υπαρχουν σε αυτο, το κατα τα αλλα χαος!(εννοω διαδικτυακο χαος)
Τωρα να σας πω τιποτα περι <>...αληθεια τι γινεται με αυτο;;
Φώτη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά κάθε συζήτηση που γίνεται σε καλό επίπεδο, αντανακλά τους συζητητές, συμπεριλαμβανομένου και του Φώτη του Σχολιαστή.
Όσο για τη "Σπίθα" που ρωτάς, ο άνθρωπος αυτός, ως μονίμως ευρισκόμενος εκτός πραγματικότητας, δεν έχει με τι να ασχοληθεί και βρήκε "τζουτζέ" να παίξει...
Άς τον να το γλεντήσει, και να μας διασκεδάζει και μας..
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό http://gr.contrainfo.espiv.net/2010/12/19/h-strathgikh-ths-xeiragvghshs/
"...φαίνεται ότι ο αρθρογράφος είναι ο Sylvain Timsit (2002) και πως ο ίδιος ο Τσόμσκυ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη σύνταξή του."
ή αυτό http://inconue.wordpress.com/2010/12/31/%C2%ABdix-strategies-de-manipulation-de-masses%C2%BB-faussement-attribues-a-chomsky/
Σ'' ευχαριστώ ιδιαιτέρως Κατερίνα για την πληροφορία που αποκαθιστά την αλήθεια για τον συντάκτη του κειμένου. Παρ' όλα αυτά το κείμενο παραμένει στην ουσία του ενδιαφέρον είτε συμφωνε'ι κανείς μ' αυτό είτε διαφωνεί.
fake η hoax το κείμενο μυρίζει στον πυρήνα του Τσόμσκι! Ο ίδιος ομολογεί στα κείμενα που μας παρέπεμψε η Κατερίνα (ρε Κατερίνα ούτε η Google να ήσουνα!!!!) : "Υποθέτω ότι όποιος το έκανε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ερμηνείες των όσων έχω γράψει εδώ κι εκεί, αλλά σε καμία περίπτωση, ούτε υπ’αυτή την διατύπωση, ούτε υπό μορφή λίστας"
Για τον Σπίθα όποιος αντέχει εδώ http://www.spitha-kinima.org/
Για τον συνεργάτη του τον Καλεντερίδη που έγραψε και άρθρο εδώ http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/articles/?nid=342
Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις:
http://enosy.blogspot.com/2011/01/blog-post_21.html
Κάποιος έγραψε:ΓΙΑ ΔΕΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΠΕΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ... ΖΟΥΡΑΡΙΣ (ΟΠΤ ΔΙΚΤΥΟ 21 ΚΑΙ Π"ΘΕΜΕΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ), ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ, ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ. ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ (Α, ΚΑΙ Ο ΣΕΡ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ.) ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ, ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ Χ.Α (ΟΣΟΝΟΥΠΩ) . ΟΡΑΜΑ; ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΙΧΗΔΩΝ. ΓΙΑ ΙΡΑΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ. ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
α,και η εργατική αριστοκρατία πού έλεγε και ο Λένιν:
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών,
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία,
Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ,
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού,
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος,
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος,
Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών,
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η
ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Πω πω 3 πήγε η ώρα ! Πάω για ύπνο,,, Να βάλω ένα γιουτιομπάκι με μια μπλουζάρα με τον Μητσάρα;
Ακούγεται και το πρωί! Καληνύχτα Φαίδων,Φώτη,Κατερίνα και όποιος άλλος διαβάζει την κουβέντα μας Μην ενοχλείτε Τουρκογιώργης& Πουλικάκος
Mε αυτη την εργατικη αριστοκρατια εγραψες Φιλε Ντινο....και μου βαζεις ιδεες στο μυαλο..Αχ αυτη η Μεσαια Ταξη...διεθνως η μεσαια Ταξη...που η αριστερα ΤΗΣ ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΤΑ ΑΠΛΗΣΤΑ ΑΔΗΦΑΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ .Αυτη η μεσαια ταξη,που ονειρευεται να γινει ΑΡΧΟΥΣΑ,και οταν αποφασισε να παει με τον Χιτλερ,αιματοκυλησε τον κοσμο...ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ...Συντροφοι...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΚΟΜΕΝΕΣ
@Kωνσταντίνε
Μπορεί ο Τσόμσκυ να αρνήθηκε την πατρότητα του κειμένου για τη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ όταν ρωτήθηκε, αλλά παραδέχθηκε ότι οι θέσεις αυτές του κειμένου, εμπεριέχουν αρκετά απ' όσα ο ίδιος έχει πει κατά καιρούς.
<>.
Τα ειπε,τα ανελυσε,τα θεμελιωσε και τα εγραψε σε ανυποπτο χρονο,ηδη απο το 1925,τοτε που ειχε πει και για την Αμερικη:
<>.
Σε επτα μονο λεξεις ειπε τα παντα.
Εννοω τον Σ.Φρουντ,και ζητω συγνωμη που επιμενω.
Το κείμενο αποτελεί έναν θαυμάσιο δεκάλογο χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού, ένα ψυχογράφημα των ΜΜΕ. Συμπυκνώνει τα ήδη γνώριμα όπως ορθά επισημαίνεις Φαίδωνα και ενεργοποιεί ανεξάρτητα από την στάση μας απέναντι στις απόψεις που περιέχει. Όσο για τον συντάκτη του. Τι σημασία έχει; Σαφώς τα κείμενα λαμβάνουν εγκυρότητα από το όνομα του συντάκτη τους αλλά αν δεν έχουν πράγματι ουσία και αλήθεια τότε εκπίπτουν αφού δεν υπηρετούν τον σκοπό τους.
Καλό βράδυ σε όλους.
Φαίδωνα δεν αντιλέγω...θέσεις Τσόμσκι απηχεί ο δεκάλογος.
Σε κάθε περίπτωση είμαι υπέρ του εκλαϊκευμένου λόγου για επιστημονικά και σύνθετα πολιτικά ζητήματα,αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο και πολλοί εκλαϊκευτές αποτυγχάνουν παταγωδώς.
Κατερίνα θα τα λέμε πιο συχνά τώρα.
@Big Mama
Συμφωνώ μαζί σου Big Mama. Ανεξάρτητα από τις θέσεις μας, το κείμενο έχει ενέργεια....
Δημοσίευση σχολίου