Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ...ΚΥΡΙΑΚΗΜερικά απλά πράγματα μας δίνουν εσωτερική πληρότητα.
Την Κυριακή που μας πέρασε, πήρα ένα πλοίο από τον Πειραιά για μια ξένοιαστη βόλτα στην Αίγινα. Nα αλλάξω λίγο παραστάσεις, ξεφεύγοντας από την ένταση και τη ρουτίνα του γραφείου στο μεγάλο λιμάνι όπου εργάζομαι. Ήταν μια λαμπρή μέρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μικρού αυτού ταξιδιού, ήμουν κολλημένος στην κουπαστή του πλοίου, ρεμβάζοντας την κίνηση του πλοίου πάνω στο μπλε καμβά της ακίνητης θάλασσας.
Τις σκιές των γλάρων που σχεδίαζαν πάνωτης τα βολ-πλανέ τους.
Οι γλάροι! Συνοδοί μας σ’ όλο το ταξίδι। Ζήλευα τη χαρά τους, το πώς απολάμβαναν το πέταγμα και τη κίνησή τους . Προσηλώθηκα στο ποια στάση έπαιρνε το σώμα τους, για να διευκολύνει το πέταγμά τους. Η κίνησή τους έμοιαζε ζωγραφική στον αέρα αλλά και στην θάλασσα. Άνοιξα το σακίδιο. Είχα πάρει ένα μπουκάλι νερό και δυο σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης. Έκοψα ένα μικρό κομμάτι και το πρότεινα με το χέρι μου έξω από την κουπαστή. Ένας γλάρος έκανε κάποιους κύκλους για να ελέγξει την κατάσταση και λίγο μετά έπαιρνε με την κίτρινη μυτούλα του το μικρό κομμάτι κουλούρι από το χέρι μου. Έτσι σιγά-σιγά έφυγαν και τα δυο κουλούρια και λυπήθηκα που δεν αγόρασα περισσότερα. Έπαιρναν αυτό που τους έδινα, σαν σύντροφοί στη ζωή και στη φύση. Αγκάλιαζα με τα αισθήματά μου, την ελευθερία τους και το παιδί πετάριζε μέσα μου. Ένιωθα τόση χαρά, που σκέφθηκα ότι δεν γινόταν εκείνη τη μέρα να συναντήσω μεγαλύτερη, που να φτάνει στα όρια της εσωτερικής πληρότητας.

Όταν φτάσαμε στην Αίγινα, δεν βγήκα έξω. Έμεινα στο πλοίο για να συνεχίσω τη παρέα με τους γλάρους, αφού ήθελα να κρατήσω αυτή την ευφορία της ελευθερίας των γλάρων που με είχε συνεπάρει. Το πλοίο ξεκίνησε πάλι πίσω για τον Πειραιά. Αφοσιώθηκα στους γλάρους μου κι εκείνοι πετούσαν συνεχώς κοντά μου.

Ούτε κατάλαβα πότε φθάσαμε, στο μεγάλο λιμάνι. Μέχρι που να φθάσω στο σπίτι, η εσωτερική ευφορία είχε απλωθεί εντός μου σε γαλήνη.
Αν είναι καλός ο καιρός, θα τα πούμε την άλλη Κυριακή...
Ο Τετράδιος

Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

FOCUS ή Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Αν αναφέρομαι στο δεύτερο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού FOCUS, το κάνω για να τονίσω ότι τέτοιες χυδαίες απόψεις, εκφράζονται μόνο στη Γερμανία και από κανέναν άλλο δανειστή εταίρο της Ευρώπης, και έχουν απήχηση στην πλειοψηφία του γερμανικού λαού σε ποσοστό 56% όπως αποτύπωσε μια πρόσφατη δημοσκόπηση εκεί. « Ελλάδα –και- Τα λεφτά μας» όπως γράφει ο τίτλος του περιοδικού FOCUS με την Αφροδίτη της Μήλου (που συμβολίζει την Ελλάδα) να απλώνει το χέρι ως ζητιάνα. Τα λαϊκά αυτά έντυπα όπως το Focus, που καλλιεργούν την υστερία κατά της Ελλάδας δημιουργώντας ταυτόχρονα φόβους για «τα λεφτά» των Γερμανών, πουλάνε τρελά. Γιατί; Επειδή ως ανασφαλής και συμπλεγματικός (σε μόνιμη βάση) λαός, αισθάνεται ότι επιβεβαιώνεται όταν εξευτελίζει κάποιον άλλον. Ακόμα: Ο φόβος για τα λεφτά τους είναι αληθινός. Πάντα είχαν το σύνδρομο της σταθερότητας του νομίσματός τους και της επάρκειάς του.
.
Αλλά ο δανεισμός στην Ελλάδα, γίνεται με όρους επένδυσης με επιτόκιο 5%। Δανεισμός-Επένδυση που έχει την εγγύηση της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ. και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Δηλαδή οι Γερμανοί και όσοι μας δανείζουν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και θα κερδίσουν, έχοντας επενδύσει τα χρήματά τους με αυτόν τον δανεισμό.
.
Αν μας έλεγαν οι «κύριοι» του FOCUS και οι αναγνώστες τους, ότι δεν έπρεπε να σας αφήσουμε εσάς τους Έλληνες να μπείτε στην Ευρωζώνη, αφού ένα ισχυρό νόμισμα μπορεί να σταθεί μόνο με ισχυρές οικονομίες κρατών και όχι μαζί αδύναμες και ισχυρές, θα είχαν δίκιο। Αν μας έλεγαν ότι σας αφήσαμε να μπείτε για να παίρνουμε εμείς οι Γερμανοί τα έργα στην Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, για να σας έχουμε καλούς πελάτες των προϊόντων μας, και αφού έχετε διεφθαρμένη κρατική μηχανή, να σας βάλουμε κι εμείς στη χώρα σας τη γερμανική ιδιωτική σχολή διαφθοράς, όπως η SIEMENS, η MERCEDES και η DAIMLER να αλωνίζουν στην Ελλάδα, αν μας έλεγαν λοιπόν ότι γι αυτό μας άφησαν να μπούμε και ότι τώρα πρέπει να μας στηρίξουν για να καλύψουν την αρχική κουτοπονηριά τους, θα είχαν δίκιο.
.
Η ζητιάνα Αφροδίτη της Μήλου λοιπόν εταίροι Γερμανοί και τα λεφτά σας. Μη νομίσετε πως με ενοχλεί ως Νεοέλληνα αυτό που λέτε ή αυτό που δεν είπατε.
Γιατί εγώ ως Έλληνας, ξέρω τι έκανα, καθώς και τις ευθύνες μου, απέναντι στον εαυτό μου και στη χώρα μου। Ξέρω ότι ο αγώνας μου από δω και πέρα, εκτός από οικονομικός, θα είναι και αγώνας αυτογνωσίας, και αυτοπροστασίας, για να μη ξαναβρεθώ όχι στην ανάγκη τη δική σας, αλλά κανενός.
.
Απλά, το ύφος και το ήθος των λεγομένων σας, καθορίζει και χαρακτηρίζει το γερμανικό σας χαρακτήρα, όπως σας καθόριζε και σας χαρακτήριζε πάντα.
Μου θυμίζει αυτή η κυνικότητα και η χυδαιότητα, το λαό εκείνο που ήσασταν, και που φερόταν κυνικά και χυδαιολογούσε όταν το μπορούσε. Αλλά πολιτισμένος λαός είναι εκείνος που ακόμα και όταν μπορεί να φέρεται κυνικά και να χυδαιολογεί, (κυρίως τότε) δεν το κάνει. Αλλά υπήρξαν άραγε ποτέ οι Γερμανοί από μέσα τους πολιτισμένοι;

Υ.Γ.
Αν κάποιος από το περιοδικό FOCUS ή τους αναγνώστες του ήθελε να με ρωτήσει, τι εννοώ λέγοντας ότι κάποιος δεν είναι πολιτισμένος όταν φέρεται κυνικά και χυδαιολογεί επειδή το μπορεί, θα σας έφερνα ένα παράδειγμα:
Όταν στα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας, ήθελε το άνθος του γερμανικού λαού, που αποτελούσε τα SS και τη Βέρμαχτ, να εκτελέσει (κρεμάσει για την ακρίβεια) τους κρατούμενους που δεν μπορούσαν πια να δουλέψουν, καλούσε τους μουσικούς κρατούμενους (και ήταν πολλοί και σημαντικοί μουσικοί) να παίζουν Μπετόβεν και Σούμπερτ την ώρα που κρέμαγαν τους συγκρατούμενούς τους.
Ε, έχετε και ευαισθησίες!
Τώρα βέβαια άλλαξαν οι μέθοδες, και ο υφέρπων ή εμφανής εθνικισμός σας που εκφράζει από τη μια τα συμπλέγματά σας και από την άλλη την επεκτατική σας διάθεση να τα θέλετε όλα αν είναι δυνατόν χωρίς κόστος, χρησιμοποιεί «ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ» ως εργαλείο.
Ξέρω. Εσείς δεν αλλάζετε. Εμείς όμως πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε…

Ο Τετράδιος
(και η ταυτότητά μου στη διάθεσή σας)

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Οδός Τετραδίου ...Οι σημειώσεις του Τετραδίου μου

που θα κοιτάτε είτε προσεκτικά είτε στα πεταχτά,

και τα πιθανά σχόλια που θα κάνετε

θα μας βοηθήσουν όλους να χτίσουμε μια στέρεη άποψη

γι αυτά που θα λέμε.Καλό μας ταξίδιΤ.